apen

 

Dat je in landen als Thailand en China veel nagemaakte producten kunt kopen, is geen nieuws meer. De producten zijn meestal niet van echt te onderscheiden, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over. Het imago van een bedrijf wordt onder meer gevormd door de producten die het heeft ontwikkeld. Het kan dan ook voor een bedrijf erg frustrerend zijn als een ander zijn producten na-aapt en op die manier probeert de vruchten te plukken van zijn inspanningen en profiteert van zijn investeringen.

 

 

Nederlandse inbreuk op modelrecht Chinees
Het is bekend dat de vorm van producten kan worden beschermd door ze als model te laten registreren. Onlangs las ik een opvallende uitspraak over modelrecht. Het betrof een zaak waarin de “rollen” omgekeerd waren: een bedrijf uit “kopieer-graag” China werd in het gelijk gesteld. De kortgedingrechter oordeelde namelijk dat Leen Bakker en Blokker met hun vlindervormige partytent inbreuk hadden gemaakt op het modelrecht van de partytent van het Chinees bedrijf Zhejiang Zhengte.

De rechter vond dat de partytenten van Zhengte en Leen Bakker/Blokker zoveel op elkaar lijken dat ze dezelfde algemene indruk wekten. Leen Bakker en Blokker hebben nog geprobeerd de rechter ervan te overtuigen dat de partytent van Zhengte ook een kopie was van oudere partytenten en daarom deel zou uitmaken van het zogeheten “vormgevingserfgoed”. Maar de rechter was het daar niet mee eens en verbood dat de partytent van Leen Bakker/Blokker nog langer in de Europese Unie zou worden verkocht.

Vormgevingserfgoed
Het komt regelmatig voor dat een beroep op het “vormgevingserfgoed” wel succesvol is. Als een geïnformeerde gebruiker vindt dat de algemene indruk die hij heeft van een geregistreerd model niet verschilt van die van oudere modellen, slaagt het beroep op vormgevingserfgoed. Het nieuwe, geregistreerde model wordt dan niet beschermd op basis van het modelrecht.

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat Chinese bedrijven eigen producten ontwerpen en deze als model laten registreren in de Europese Unie. Overigens hebben Leen Bakker en Blokker zich in de genoemde zaak neergelegd bij het oordeel van de rechter. De partytent wordt niet meer verkocht.

Lees de uitspraak hier.

Wil je meer weten over modelrecht en inbreuk? Neem dan gerust contact op met Ingrid Willems per e-mail willems@avioadvocaten.nl of bel 055 3681630.