Red mijn vakantie.
Deze titel is ons allen wel bekend.

Voor veel mensen staat de vakantie voor de deur. Even helemaal tot rust komen op een verre, zonnige bestemming in een luxe resort. Totdat ter plekke blijkt dat het een komen en gaan is van grasmaaiers en de vakantie ruw wordt verstoord. Heeft de reiziger recht op teruggave van de reissom?

Die vraag heeft het Gerechtshof Den Haag recentelijk beantwoord.

Waar ging het over?

De reiziger in kwestie had een pakketreis geboekt voor twee volwassenen en een kind. De pakketreis omvatte de vlucht naar Kreta, de transfer naar het hotel en een verblijf in een resort. De totale reissom bedroeg € 11.024,=.

Eenmaal ter plekke bleek het een komen en gaan te zijn van grasmaaiers. Meerdere dagen op rij wordt het gras in het resort gemaaid. Terwijl de reisorganisatie nog wel adverteerde met “rust” en “tijd voor gevoelens”. Daarvan was volgens de reiziger verre van sprake. Zij eist dan ook haar geld terug.

Gerechtshof

Het Gerechtshof is het niet met de reizigers eens. Het Gerechtshof oordeelt ten eerste dat de reiziger te laat is met het instellen van haar vordering. Dat staat in de voorwaarden van de ANVR, de Algemene Vereniging van Reisondernemingen. Zij had binnen een jaar na de reis een procedure bij de rechtbank moeten starten.

Ten tweede oordeelt het Gerechtshof dat de reiziger niet op de juiste wijze heeft geklaagd. Zij had tijdens haar vakantie niet alleen bij het hotel moeten klagen, maar ook bij de reisorganisatie.

Ten derde oordeelt het Gerechtshof dat het maaien van gras bij de normale bedrijfsvoering van een resort hoort. De reisorganisatie had de reiziger daar niet voor hoeven waarschuwen. De reiziger wordt daarom in het ongelijk gesteld.

Tip!

Gaat u op vakantie en blijkt het verblijf niet aan uw verwachtingen te voldoen? Klaag dan in geval van een pakketreis niet alleen bij het hotel, maar ook bij uw reisorganisatie. Doe dat schriftelijk, zodat u later kunt bewijzen dat u op tijd geklaagd hebt. Maak ook foto’s van de overlast. Mocht het niet tot een oplossing komen, wacht dan niet te lang met het starten van een procedure.

Neem voor meer informatie contact op met ons kantoor. Fijne vakantie!